vrijdag 2 maart 2012

Patroon gehaakte babyslofjes

Dit is een mini slofje geworden, voor een piepklein babytje of een pop. De zool is 6 cm lang.
Het patroon van de babyslofjes komt hier vandaan. Ga naar patterns en zoek op easy booties. Het patroon is in het Engels. Het is niet heel moeilijk, maar voor degenen die het lastig vinden heb ik het patroon vertaald. Misschien dat mijn versie een tikkeltje afwijkt, ik heb de slofjes in ieder geval zo gehaakt.

Ze zijn niet moeilijk te maken. Er worden alleen lossen en vasten gebruikt en het slofje wordt aan een stuk gehaakt. Dat is heel fijn, want als je ze in 1 kleur haakt hoef je maar twee draadjes in te stoppen!
Het patroon staat in 4 maten aangegeven. Het hangt van je garen af hoe groot of klein ze worden.
Misschien handig om een proeflapje te maken.
Voor de maten van babyslofjes en bijbehorende leeftijden, kijk even in mijn vorige logje bij reacties.
 Dianne van havemorefuncreating is zo aardig geweest een tabel door te geven. Dankjewel!

HET PATROON:

Zool: 5 (7, 9, 9) lossen haken. Vaste in 2e losse vanaf haaknaald en daarna in elke losse een vaste haken. In totaal dus 4 (6, 8, 8) vasten.
De volgende 5 (6, 7, 9) toeren: 1 losse, keer om, vaste in de volgende steken. In totaal dus 4 (6, 8, 8) vasten. (De losse om te keren telt niet als 1 vaste, dus je steekt meteen in de 1e steek naast de haaknaald in.)
Volgende toer: 1 losse, keer om, 2 vasten in eerste vaste, in elk van de volgende steken een vaste, in de laatste steek 2 vasten. Je hebt in totaal 6 (8, 10, 10) vasten.
De volgende 4 (7, 10, 12) toeren: 1 losse, keer om, vaste in elke steek. In totaal dus 6 (8, 10,10) vasten.

Zijkanten: keer het werk niet om, 10 (14, 18, 22) vasten haken langs de lange zijde van de zool. 4 (6, 8, 8) vasten haken langs de korte zijde (hiel). 10 (14, 18, 22) vasten haken langs de andere lange zijde. 6 (8, 10, 10) vasten haken langs de korte zijde (voorkant). In totaal heb je nu rondom 30 (42, 54, 62) vasten. Je kunt hier een steekmarkeerder aanbrengen. Het is belangrijk dat je goed telt, het juiste aantal steken behoudt, en op dezelfde plaats uitkomt. Anders kun je scheef uitkomen bij het haken van de bovenkant van het slofje.
Let op: bij de volgende 2 (3, 4, 5) toeren: in elke vaste een vaste haken, maar insteken in het voorste lusje van de vaste van de vorige toer. (goed tellen zodat je 30 (42, 54, 62) steken blijft behouden)

Bovenkant voet: vaste in 1 (1, 2, 2) vaste vorige toer, halve vaste in volgende vaste, keer het werk, sla halve vaste over, haak in het voorste lusje, vaste in de volgende 6 (8, 10, 10) steken, steek de haaknaald nu door allebei de lussen, halve vaste in de volgende 2 steken.
De volgende 4 (8, 12, 14) toeren: keer het werk, sla de eerste 2 halve vasten over, haak in het voorste lusje van de steek, vaste in de volgende 6 (8, 10, 10) steken, steek door beide lusjes, halve vaste in de volgende 2 vasten.
Volgende toer: keer het werk, sla de eerste 2 halve vasten over, haak in het voorste lusje, vaste in de volgende 6 (8, 10, 10) steken, haak in beide lusjes, halve vaste in de volgende vaste.
Dit vond ik het lastigste stukje. Het is belangrijk dat je goed telt anders kom je scheef uit.

Rand:
keer het werk, sla 1e halve vaste over, haak door beide lusjes, vaste in alle vasten van de vorige toer, helemaal rondom de opening, 18 (22, 26, 30) vasten in totaal.
Haak nog 4 of 5 toeren (net zo hoog als je de rand wilt hebben).

Opmerking: doordat je soms alleen in het voorste lusje van een steek haakt, krijg je een streepeffect op de bovenkant van de voet van het slofje. Je kunt het een beetje op de foto zien (zie ook foto's vorige logje)

Natuurlijk kun je de slofjes versieren met een randje, knoopje, bloemetje, of ze in 2 kleuren haken bijv.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, laat het me anders gerust weten.

+++++

The pattern of the crocheted baby shoes can be found here.
Search for crochet pattern: easy booties. 

PRETTIG WEEKEND!!!

9 opmerkingen:

 1. Als ik weer een beetje tijd heb dan ga ik ze zeker uitproberen in iedergeval hartstikke bedankt voor het patroontje.
  Fijn weekend Gr Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief! Daar is vast wel een baby voor te vinden.
  Fijn weekend, liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben nu bezeig met de bovenkant van het slofje maar als ik dit doe: vaste in 1 (1, 2, 2) vaste vorige toer, halve vaste in volgende vaste, keer het werk...
  Krijg ik de bovenkant van het slofje aan de zijkant vast, en niet aan de voorkant waar het volgensmij hoort. Ben al een paar keer opnieuw begonnen maar kan er maar niet achterkomen wat ik fout doe. Kun je me helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukt! (had verkeerd gelezen..) Bedankt voor de beschrijving! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze zien er super uit, maar die bovenkant voet... Als ik je patroon precies volg, houd ik elke keer te veel steken over voor de rand! Heb je een idee hoe dit zou kunnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is het nog gelukt? Je gaat snel de fout in als je niet goed telt. Dat gebeurde bij mij ook. Het is lastig om zo te moeten zeggen wat er niet goed gaat. Succes Hannie

   Verwijderen
  2. het is nu eindelijk gelukt! had idd te maken met verkeerd tellen.

   Verwijderen
 6. Hi, this s very cute, but I cannot find the pattern link to the English pattern. Can you please give me the link. Thank you!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe groot is alles in cm?
  Als ik dat weet kan ik er vlug aan beginnen. đŸ˜ș

  BeantwoordenVerwijderen