maandag 20 juni 2011

Patroon gehaakte bloem

Zoals beloofd hieronder het patroon van de gehaakte bloem van zaterdag. Die bloem is gehaakt met wol. Het bloemetje wat hieronder op de foto's staat heb ik net gehaakt met katoen en haaknaald 2,5.


Het patroon komt uit de Stekengids "Creatief van A tot Z", Haken. Uit 1978, door mij een tijdje geleden gekocht in de Kringloopwinkel hier in de stad voor € 1. Koopje toch? Het patroon van de grijze bloem heb ik iets veranderd omdat dat er mooier uitziet.

Het patroon is als volgt: haak een ketting van 5 lossen en sluit deze met een halve vaste tot een ring. 1e toer: 3 lossen (= 1e stokje), 15 stokjes in de ring (16 stokjes in totaal dus).


2e toer: eventueel nieuwe kleur aanhechten. *3 samen gehaakte stokjes, 4 lossen (1 steek van de vorige toer overslaan)*, 7x herhalen van *tot*.



3e toer: eventueel nieuwe kleur aanhechten. *1 vaste op de samen gehaakte stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes in het boogje, 1 losse*, herhaal van *tot*.


4e toer: *1 vaste op de vaste van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes in het boogje van 2 steken, 1 losse*, herhaal van *tot*, eindig met halve vaste. Afhechten.

Let op: bij de wollige bloem van zaterdag heb ik in toer 4 in plaats van 3 stokjes, 4 stokjes in het boogje gehaakt (2x). Bij de katoenen bloem paste dat niet goed en ging de bloem bobbelen.


Als iets niet duidelijk is laat het me weten!! Veel plezier met het haken ervan!!

13 opmerkingen:

 1. Oh, super!! Ik ga het proberen en laat het je weten! Groetjes, Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie bloem. Bedankt voor het delen van het patroon. Ik ga het zeker eens uitproberen. Weet alleen nog niet wat samengehaakte stokjes zijn. Maar daar kom ik vast nog wel achter.
  Groetjes, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb even op je blog rondgekeken en zie zoveel mooie dingen staan, waarbij je ook nog eens goed uitlegt hoe je iets maakt, super vind ik dat!
  Heb in het verleden heel veel gehaakt, nu niet meer, maar een bloemetje haken voor op kaarten wat lijkt me dat leuk, ga het zeker eens proberen!

  Zal vanaf nu je blog gaan volgen, makkelijk en leuk, toch!

  Groetjes, Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een duidelijke tutorial, een fijne manier om deze bloem te leren haken.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. merhaba, çok güzel bir çiçek deseni eline sağlık..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een super bloem, geweldig patroon, ik heb hem net gehaakt in 4 kleuren, en ziet er tof uit :) Thx voor het delen.
  Grtjs Erica.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat boek heb ik liggen... Had dus zonder dat ik het wist het patroon al. Maar toch bedankt!
  Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel! Vind 'm erg mooi, dus deze wordt zeker uitgeprobeerd! Wat leuk dat je het uit zo'n oud boekje hebt. Altijd leuk zulke dingen in de kringloop te vinden. Fijn weekend!

  Groetjes, Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt een super kleurrijke patroon makkelijk en snel
  Erg mooi gehaakt ik heb er ook een gemaakt mee
  Ik zal gem binnekort op mijn blog zetten dus kom snel een kijkje nemen dankje wel voor de simple uitleg

  BeantwoordenVerwijderen